Iklan Nuffnang (sila klik sini)

Followers

Isnin, Oktober 25, 2010

abah ku kahwin lagi????

Dicatat oleh mizct10 di Isnin, Oktober 25, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
salam....
terkezut betol mendengar nye kan....
rasa nak tercabut jantung ni bila dapat tau y abah ku sudah pun bernikah ngan seorang gadis...
aku langsung tak diberitahu. jangan kate di jemput nak memeriah kan majlis. langsung lah..
tapi nak buat macam mane. dah jodoh abah aku.. nak kate ape lagi... trima lah seada nye.
sekurang-kurang nye die tak sunyi lagi.. ade juga orang nak jaga makan minum die pas ni..
ade juga orang nak jaga sakit pening die..anak dah lah jauh..
aku tak kesahpun janji abah aku bahagia sudah lah..
aku ngan suami balik juga semalam jumpa "mak de" aku tu. bleh tahan org nye..
cantik juga. mane tak cantik anak dara lagi. dah la umur muda dari aku...
borak-borak dengan abah lame juga sebelum aku dan suami nak balik semula kekuantan.
macam-macam die bercerita dengan suami aku. tentang aku masa kecik2.
suami aku memang pendengar yang baik. ade juga lah nasihat dan pesanan-pesanan die.
biasalah orang tuakan. nak nak aku ni tengah berbadan dua. macam-macam pantang larang dia bagi tau..
tak boleh siang ikan lah, tak boleh bunuh binatang lah (lipas pun x bleh bunuh die kate.. tol ke x tau lah..) tak boleh minum air dalam gelas y sumbing, tak boleh makan buah yang dah di makan binatang wlau pun sikit je
dan macam-macam lagi.. die pun ade pesanan kat suami aku y memang aku suka ngat dengar..
die pesan jangan sesekali tipu isteri,walau pun hal yang sekecil2 mane pun. jangan cakap bohong walau pun
dah tau perkara y akan die bagi tau tu akan buat isteri marah.y penting kene terus terang..
lagi satu pesanan die kalau ada anak nanti jangan sesekali pukul anak. nanti anak jadi bengap..
seumur hidup aku memang abah aku tak penah pukul aku jangan kate nak cubit, jentik pun jauh skali.
kalau ade kelakuan aku yang die x suka pun. die akan cakap elok-elok.. tu lah abah aku..
memang berlembut ngan anak-anak. tapi ngan orang lain die memang garang.
harap suami aku same cam abah aku.. akan berlembut dengan anak-anak.
biar aku je yang garang.. he..he...

Khamis, Oktober 21, 2010

indah nye mnjadi ibu....

Dicatat oleh mizct10 di Khamis, Oktober 21, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Hari ini saje-saje cari dalam google tentang perkembangan bayi dalam kandungan.
banyak sebenarnya info tentang bayi dan ibu... antara laman yang sempat aku singgah www.mengandung.com. dalam tu ade info dari awal mengandung sampai lah dah nak melahirkan..

sekarang baby dalam perut aku ni dah nak masuk 18 minggu dah pun.. walaupun ukuran baby ni baru 16cm dan berat die baru 1/4 paun ataupun 114 gram tp aku dah dapat rasa gerakan die sikit2. jarang2 dan gerakan tu cam ade rama-rama terbang je dalam perut ni..saat ni lah yang aku tunggu-tunggu sangat.

Kalau aku ngah sedih tau tertekan bila aku belai je perut ni hilang semua kesedihan aku.. tak tahu kenapa.. terasa bahagia je kalau ingat kan dah ada baby yang dah bernyawa dalam perut ni..die dah boleh dengar denyutan jantung aku.. die dah boleh nampak cahaya dari dinding perut aku.. suara aku pun mungkin die dah dengar. mesti die dah tau yang mama die ni suka marah-marah dan tinggikan suarakan..he..he.. garang tau mama ni... so anak ku jangan nakal-nakal bila dah lahir nanti kalau x nak kena marah ngan mama ye..

aku suka bercerita tentang kandungan aku. bukan nak menunjuk-nunjuk tapi keindahan waktu mengandung ni sesuatu yang tak boleh nak jual beli.. walau pun banyak dugaan macam alahan tau cepat letih susah nak makan ubat tapi bila pikir kan yang di dalam tu jadi tak kesah pun dengan benda2 lain... biar lah berkorban sikit demi anak kat dalam ni... awal-awal dulu pun aku selalu merungut tak tahan bila muntah-muntah dan badan jadi penat serta lesu. tapi lama kelamaan hilang dah sikit-sikit..

aku tak boleh nak bayang kan kenapa ade manusia-manusia yang tergamak nak buang anak yang die sendiri lahirkan. tak kan lah masa mengandung tu tak terasa kebahagian nya. ade tu sanggup nak tinggal-tinggal kan anak kat tepi jalan lah, dalam tong sampah lah.. ape punya manusia lah macam tu. 9 bulan anak tu berada dalam perut ni,9 bulan berkongsi rasa,9 bulan dibawa kehulu hilir tak kan lah langsung tak ade terbit rasa kasih ngan sayang. kalau pun betul tak ade langsung perasaan sayang, sifat belas kasihan tak kan tak penah hadir..entah lah.. susah nak cakap kan..
dunia ni dah akhir zaman.salam.....

Rabu, Oktober 20, 2010

baby ku gerak ke?????

Dicatat oleh mizct10 di Rabu, Oktober 20, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Tgh hari semalam dlm pukul 12 lebih.. sedang aku duk rehat2 kat meja aku rasa cam de sesuatu je berdenyut kat perut aku blah kanan.. dlm 3 kali denyut klu x silap... tu tanda baby gerak ke???
aku pun x pasti... cam tu ke rasa nye klu baby mula2 gerak..??? sblum ni ade jg rasa cam tu tp x kuat sgt.. cam x trasa sgt... aku wat x kesah je lah... tp smlm mmg aku rasa sgt.. cume tak tau tu baby gerak ke ape...

Mggu lepas hari jumaat g scan kat klinik Syed.. aku tgk dah kepala, tgn, jari n kaki die.. seronok sgt... tgn ngn kepala die x nak duk diam skali... sibuk je gerak2.. nak tunjuk kat mama ngan abah die lah tu... doktor pun ckp anak aku bru 17 mggu tp dah aktif dah bergerak...cuma aku x dpt rs sgt sb saiz baby tu kecil lg.. klu btul2 rs gerakan die ms die dah 20 mnggu...ms tu saiz die dh besar ckit dah..

Masa scan tu aku rs x sbr je nak tgu baby aku lahir kat dunia ni...tgk tgn n jari die comel ngat.. cam melambai je kat aku ngan suami. sebak pun ade.. doktor pun ckp baby aku sihat denyutan jantung die pun normal.. Alhamdulillah.. aku bersyukur sgt..

Baby boy ke baby girl ke masih blum tau lg.. aku pun x kesah boy ke girl janji baby ni sihat.. dan aku harap baby ni akn jd anak y baik y beriman y bijak pandai y bleh jg aku ngn suami ble dah tua nanti.. Insyaallah..... :-)

Duit Oh Duit....

Dicatat oleh mizct10 di Rabu, Oktober 20, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Duit duit di mana kau duit...
he..he...
skang ni keje siang malam cari duit..
tp ble de duit cam air je mengalir..
cepat btul habis...
bli tu.. bli ni.... alih2...
duit gaji x smpai tgh bulan pun...
nasib bek lah aku ni dah de suami...
klu duit dah abis...
 wat muka sedih mintak kat suami aku...
mujur lah die x boros ngat cam aku...
klu x lingkup lah kluarga aku ni...
aku x tau lah cam ne nak blajar berjimat...
dr zaman skolah smpai dah kahwin ni
x brubah pun prangai boros ni...
klu gaji mahal cam ne pun prgai x ubah2..
x senang juga hidup aku ni...
cam ne nak berjimat ni??
nak simpan seratus sbulan pun aku susah...
x leh jd ni... kene tekad jg smpan duit...
mulai bulan depan aku nak smpan jg..
wlu pun skit... mesti simpan tau...
janji ade simpanan jg...
untuk ms dpn aku jg..
mane tau nanti ade ank..
anak dpt blajar tgi2 lg lah nak guna byk duit kn...
he..he.. "anak mama rajin blajar nanti ye..
mama nak simpan duit ni tau..."

Isnin, Oktober 18, 2010

kenangan terindah...

Dicatat oleh mizct10 di Isnin, Oktober 18, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
sebut tentang kenangan ni msti ramai y punye knangn y indah2 kn???
kenangan zaman kanak2,kenangan zaman remaja, zaman belajar,
zaman bercinta dan macam2 lg lah....
aku pun ade jg....kenangan y paling indah dlm hidup ni...
y sentiasa mnjadi ingatan ku... kenangan y akn aku bwa kemana2..
y sentiasa akn aku cerita supaya x kn hilang dlm ingatan ni...

zaman2 kanak2 ku saat paling indah itu....
tgl di kg Darat Senayan..stu2 nye rumah dlm kg tu rumah atuk aku....
rumah y jauh dari rumah org lain... jauh dr jln raya.. jauh dr bandar temerloh...
kg y paling dekat hanye kg darat sanggang..

rumah atuk aku atas bukit, tepi blah kanan tanah Tok Embun,
dlu tanah tok embun tu semak ngat,cam hutan..
blakang umah kebun durian atuk aku, klu musim buah mmg sronok ngat,
sepupu aku ramai ngat dtg,
atuk aku pun ade buat pondok bwh pokok durian tu...
blkg kebun durian pokok getah,
blah kiri lereng bukit ade pokok salak,
pokok petai ngn byk pokok kelapa..
dekat ngn umah aku tu jg ade sungai..
dlu klu mmncing mmg slalu dapat ikan,
kdg2 atuk aku pasang lukah tau bubu..
dpt ikan atuk aku wat pekasam.. sdp lah jg..
klu musim panas air sg surut..
atuk aku pasang getah dkt sg utk tgkap burung merbah..
mmg byk dpt...burung merbah turun mandi kat sg..
pas tu lekat kat getah y atuk aku pasng...
panh skali dpt dkt 20 ekor.. atuk aku smbelih bleh goreng..
aku pun x ingat cam ne rs nye..
ms tu bru drjah 1, abg aku bru darjah 4...aku pun ingat2 lupa...

ms aku kecik2 aku tgl ber3 je.. atuk tp aku pgl die ayah, along ngn aku je...
atuk aku y masak, y mmbasuh, mgemas, tar aku g skolah,
pas tu die g menoreh getah..
kdg2 klu aku mls g skolah aku ikut die g menoreh..
tp prangai aku ni mgade skit..
x leh duk lame.. msti sibuk ajak blk...tu y atuk aku mls bawa aku tu... 
aku ni manja ngat dlu..pe y aku nak atuk aku bg..
skang atuk aku dah x de...aku rindu sgt kat die...
aku tau die mmg syg ngat kat aku ngan along...:-(

byk ag y aku nak citer sebenar nye.. tp klu pnjang2 ngat kg tkut org borink plk
k lah.. smpai cni je utk hari ni...salam....

Ahad, Oktober 17, 2010

miss this memory..

Dicatat oleh mizct10 di Ahad, Oktober 17, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
 di taman gelora......3 tahun lepas....
 Air terjun sg pandan...



 raya tahun 2009
KASIH KU ABADI...

berdosa nye aku...

Dicatat oleh mizct10 di Ahad, Oktober 17, 2010 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Ya Allah...
aku btol2 mohon ampun ngn ape y blaku smalm...
aku berdosa sgt Ya Allah..
aku lah hmba mu y x tau bersyukur
ngn ape y Kau telah anugerah kn pada aku...

Kenape lah aku jadi cam ni??
kenape aku x leh kawal panas baran aku y x bertempat ni...
kenape aku x leh jd org y sabar..
kenape aku x leh jd org y tenang..
kenape ... kenape.. kenape..??????????

baby mama minta maaf...
mama lah ibu y paling x guna skali kn...
baby blum lahir lg tp mama dah jd jahat cam ni...
mama x leh sabar ngan ujian Allah..
mama mmg x guna baby...

 "I miss my life "
ayah adik rindu ngat ngan ayah skang ni..
klu ayah ade adik x kn jadi cam ni...

 

kata ku..impian ku..harapan ku...segalanya dalam ingatan.. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei